Onderhoud

Hoe beter een rieten dak wordt onderhouden, hoe langer het dak zal meegaan. Een met dennennaalden, bladeren en/of met algen vervuild dak zal een langere droogtijd nodig hebben. Goed en tijdig onderhoud zal de levensduur verlengen.

Het rieten dak heeft de laatste tijd meer te lijden van het milieu dan vroeger. Een overmaat aan vermestende stoffen in de lucht, een gevolg van onze westerse levensstijl, zorgt ervoor dat alles na verloop van tijd bedekt wordt met een laagje algen. Op het rieten dak zorgen deze algen voor een toename van de droogtijd. Het riet blijft langer vochtig. Wanneer een over het riet liggende groene waas overgaat in een groene drab kan dit de droogtijd zo veel verlengen dat het riet in de herfst- en winterperiode zelfs bijna helemaal niet meer droog wordt. Het riet kan dan in zeer korte tijd in kwaliteit achteruit gaan. Het riet verslijt niet langer maar verspocht. Onder de te lange natte buitenkant zal het riet als het ware verstikken. De oplossing hiervoor is het behandelen van het dak tegen algengroei.

Ook kunnen er vele soorten mos op het dak voorkomen. Mos is niet zo schadelijk als algen omdat mossen geen afsluitende laag vormen. De invloed van mos op de droogtijd van het riet is daardoor minder dan de negatieve invloed van algen. Moet een dak schoongemaakt worden van mos, dan kan dit niet even snel met een chemisch middel. Dit wordt dan handmatig verwijderd. Dit kunnen wij doen met een heggenschaar (scheren) of met een drijfbord (nakloppen). Wij doen dit zo voorzichtig mogelijk. Heeft het riet er toch al onder geleden dan halen wij er ook een klein laagje riet af, zodat het dak daarna weer goed kan drogen en de versnelde achteruitgang is stopgezet.

Indien u het op prijs stelt is het ook mogelijk om bij ons een onderhoudscontract af te sluiten. Wij komen dan eens per jaar langs om het gehele dak na te lopen en met u te overleggen wat er aan het dak moet gebeuren.

 

Toe aan reparatie van uw dak of een nieuw rieten dak?

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

 

Neem contact op